ANKETA
19.6.2017
Moje bogastvo – moja modrost, tvoje bogastvo – tvoja mladost …

… je zapisala pesnica Meta Rainer, ko se je v poznih letih ozirala na mladež, ki ga je opazovala. Mladostna vihravost, veselje in brezskrbnost jim razpenjajo krila, da so videti kot ptice, ki polnijo in lepšajo nebo nad nami.

Tako so videti tudi devetošolci Osnovne šole Polzela, ki smo jih tokrat prosili za nekaj misli, ki jih spremljajo ob slovesu od osnovne šole. Pred njimi je nekaj povsem novega: novo okolje, novi prijatelji, novi profesorji, nove izkušnje … Že septembra bo vse novo, vse drugačno in zagotovo vznemirljivo ter polno pričakovanj.

Od osnovne šole so se poslovili z družabno prireditvijo, pravimo ji valeta, ki je bila v četrtek, 15. junija 2017.  Ta dogodek vselej sproži pri starših val ponosa, ki ga spremlja, zlasti mamice, kakšna solzica, ki sramežljivo spolzi po obrazu, pri devetošolcih pa se poraja občutek zrelosti in odraslosti, ki se dokazuje že s pravilno izbiro nadaljevanja šolanja. Težko in odgovorno je namreč v teh mladih letih izbrati, kaj boš počel skoraj vse življenje.

Ples, veselje, smeh, lepa oblačila, ponos – vse to in še kaj je polnilo četrtkovo popoldne polzelskih staršev, učencev in učiteljev. Pogled nanje je zbujal željo, da bi človek objel prav vse – vsakega posebej in vse skupaj.

Starši, ki smo to doživeli, tega občutka ne pozabimo.

Devetošolci stopajo novim izzivom naproti. Želim jim, da jim ne zmanjka volje in poguma. Včasih, ko bodo imeli vsega dovolj, se naj spomnijo, da je znanje zaklad, ki nam ga nihče ne more vzeti, nam daje krila in nas spremlja povsod. Ko znanju dodamo izkušnje, smo zares bogati.

Pred njimi so dolge in upam, da tudi brezskrbne počitnice. Privoščim jim, in seveda vsem učencem, da bi preživeli najbolj čudovite počitnice doslej. Nekaterim se bodo zgodile prve ljubezni, nekaterim nova prijateljstva, nekaterim nepozabne zgodbe - vsi pa se naj imajo preprosto lepo.

Za popotnico v novo pa tale misel: "Upaj si biti pameten." (Kvint Horacij Flak)

Jolanda Železnik


ANKETA – VALETA

Hana Brezovnik
Ko mi nekdo omeni valeto, se takoj spomnim na konec pouka in začetek poletnih počitnic. Vse potrebne priprave nanjo so dokaj naporne, verjamem pa, da bomo na zadnji šolski dan devetošolci bolj sproščeni kot sedaj. Čeprav so moja prva misel počitnice, mi valeta poleg tega predstavlja konec nečesa in začetek nečesa drugega ter verjetno tudi dobro in hkrati slabo izkušnjo. Veselim se že konca šolskih obveznosti za nekaj časa in zasluženega počitka, vendar bom pogrešala svoje sošolce (pa tudi učitelje). Prav tako bom pogrešala prostore naše šole. Moj cilj zaenkrat je dokončati gimnazijo. O nadaljnem študiju nisem prav veliko razmišljala, saj imam do takrat še dovolj časa.

Ajda Vasle
Valeta je zame zadnje sporočilo, da odhajam v nov svet poln novih ljudi. Z valeto se zaključi obdobje prehajanja iz otroka v najstnika. Skupaj se bomo poslovili od učiteljev, ki so nas spodbujali vseh devet let. Še zadnjič bomo lahko skupaj uživali in se nasmejali, si še zadnjič  segli v roke ter si pomahali v slovo.  Uspešno želim končati gimnazijo in študirati jezike. Predvsem si želim potovati in poskušati drugačno hrano, opazovati drugačno naravo in druge ljudi. Imam veliko ciljev, ki bi jih rada skozi leta izpolnila.

Brina Likeb
Valeta ima zame velik pomen, saj pomeni slovo in ločitev od šole, v katero sem hodila devet let, ter od prijateljev, s katerimi sem spletla trdne in močne vezi. Po resnici povedano, pogrešala jih bom. Svoje šolanje bom nadaljevala v drugem kraju in na šoli, kjer bom zagotovo spoznala nove prijatelje. Rada pa se bom spominjala in srečevala s starimi. V življenju imam veliko ciljev, ampak na poti do njih me čaka veliko padcev in vzponov. Vem, da jih bom dosegla, ker verjamem vase. V prihodnosti si želim, da bo moje šolanje zabavno in polno novih dogodivščin. Spremenila pa se bo zagotovo tudi moja jutranja rutina, kar mi ni najbolj všeč.  

Ana Korošec
Valeta je obenem vesel in žalosten dogodek. Pomeni srečo in navdušenje, ker smo svojim staršem in svojcem zmožni pokazati naše doživljanje devetletnega šolanja. Na malo drugačen način jim približamo svoje občutke. Pomeni žalost, saj se naše poti ločujejo. S tem se šibijo tesna prijateljstva in vezi. Kljub vsemu nam preostaja upanje, da bomo ostali dobri prijatelji, ter se bomo pozdravili na ulici tudi čez dvajset let. Moj cilj za nadaljnje šolanje je zgolj vztrajnost, iskrenost in predanost. Vem, da bo vsako obdobje v prihodnosti zahtevalo določeno mero zagnanosti.

Lenart Kužnik
Pomeni mi ples in zadnji dogodek, ki ga kot devetošolci doživimo na osnovni šoli. Valeta mi pomeni svečan zaključek šolanja. Na njej se poslovimo od osnovne šole. Dobimo tudi priznanja, ki smo si jih zaslužili v devetem razredu oziroma skozi šolanje. Za nadaljnje šolanje sem izbral tehniško gimnazijo Lava, saj me veselijo tehniške smeri. O nadaljevanju po srednji šoli še nisem razmišljal, verjetno bom nadaljeval v smeri strojništva oziroma kaj podobnega. Menim, da bo v prihodnosti vedno bolj pomembna raven izobrazbe za iskanje službe.

Lev Podbregar

Valeta je zame pozdrav šoli. Z valeto se od šole posloviš, šole, ki je meni devet let podajala znanje, za katerega sem zelo hvaležen.Menim, da brez pravega pozdrava ne gre, zato se mi zdi valeta zelo pomembna. Z valeto pokažemo tudi spoštovanje do šole, učiteljev in staršev. Za nas devetošolce se zdaj odpira novo oglavje življenja, saj se odpravljamo v srednjo šolo. Zato mislim, da je dobro, da imamo tudi nekakšne načrte za prihodnost. Jaz imam visoke cilje, za katere bom tudi trdo delal in tudi, če mi popolnoma ne uspejo, bom še vedno srečen, saj bom nekaj dosegel. Zato mislim, da si je dobro postavljati visoke cilje, ki morda nekaterim zgledajo nemogoči, a s trdim delom je vse mogoče.

Lan Podpečan
Valeta je zame dogodek ob zaključku osnovne šole. Z njo se zaključuje devetletno obdobje šolanja zame na osnovni šoli Polzela. Tam se bomo zbrali vsi učenci devetih razredov in še zadnjič ustvarili nekaj skupnega, nato pa gre vsak po svoje. Jaz sem se vpisal na Gimnazijo Lava, potem pa si želim nadaljevati šolanje na fakulteti. Preko mnogih izzivov pa bom zagotovo prišel do zanimivega poklica.

Sven Rojten
Po eni strani je valeta super zadeva, odličen zaključek osnovnošolskih dni. Pomeni mi zaključek nekega 'dolgega' obdobja. Plese za valeto smo se učiliod začetka šolskega leta in mislim, da so res super. Po drugi strani pa so priprave na valeto zelo stresne. Potrebno je oblikovati vabilo, napisati scenarij, narediti sceno in darila za učitelje. Potem pa imaš nekaj že skoraj zaključeno, pa se učiteljica spomni, da ji ni všeč in lahko začneš od začetka. Prostega časa skoraj ni. Komaj čakam, da se vse skupaj zaključi. Verjamem, da bo valeta na koncu super in upam, da se ta norija na samem dogodku ne bo čutila. Ampak od te izkušnje bom na valeto gledal bolj negativno kot do sedaj.

Bina Plaznik

Fotografije:

Prva vrsta: levo Hana Brezovnik, desno Ajda Vasle
Druga vrsta: levo Brina Likeb, desno Ana Korošec
Tretja vrsta: levo Lenart Kužnik, desno Lev Podbregar
Četrta vrsta: levo Lan Podpečan, desno Sven Rojten