EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI 2022

 

 

 

 


22. 9. 2022
Zadnji dan Evropskega tedna mobilnosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zadnji dan evropskega tedna trajnostne mobilnosti je bil prepleten z zaključnimi aktivnostmi, katerih se je udeležila občinska uprava z nekaj občani. Odpravili smo se peš po poti postavljenih kažipotov, in sicer do rojstne hiše Neže Maurer. Kažipote smo postavili na lokaciji pri Občinski stavbi, kot začetek poti, mimo Parka Šenek ter nadaljevali hojo do rojstne hiše Neže Maurer. Postavljeni kažipoti predstavljajo izvedbo prehojene ali prekolesarjene poti z izračunom porabljena časa, prehojenih korakov ter porabljenih kalorij.

V prostorih Občinske knjižnice Polzela je bila izvedena pravljična ura na temo varnosti, pešhoje in kolesarjenja, katere so se udeležili osnovnošolski otroci.

Prijazen pozdrav, do naslednjega ETM.


21. 9. 2022
Predzadnji dan Evropskega tedna mobilnosti

 

 

 

 

 

 

 

 

Predzadnji dan Evropskega tedna trajnostne mobilnosti je potekal aktivno, saj so osnovnošolci, potelovadili na občinskem parkirišču, kot dan poprej. V Kulturnem domu smo uspešno izvedli lutkovno predstavo »BICI – KLETA«. Kulturni dom so polno zasedli otroci iz Vrtca Polzela s svojimi vzgojiteljicami kot tudi učenci OŠ Polzela. Predstava s tematiko uporabe hoje in kolesa za opravljanje prihoda v šolo, je mlade obiskovalce prevzela. Dvorana je bila polna otroškega smeha in igrivosti.

Kar nekaj občanov se je udeležilo delavnice spodbujanja aktivne mobilnosti starejših, kjer je medicinska sestra iz  Zdravstvenega doma Polzela izvedla meritve krvnega sladkorja in tlaka. Nekaj jih je izvedlo tudi test hoje na 2 km, z namenom preverjanja svoje telesne pripravljenosti.

Na Gradu Komenda, v prostorih Občinske knjižnice Polzela je potekala razstava knjižnega materiala na temo ETM.

V okolici OŠ Polzela ter Vrtca Polzela so izvedene talne označbe, v skladu s smernicami Ministrstva za infrastrukturo, za oblikovanje prometnih površin z namenom izboljšanja prometne varnosti otrok – šolarjev.


20. 9. 2022
Tretji dan evropskega tedna mobilnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tretji dan evropskega tedna trajnostne mobilnosti smo izpeljali sončno. Jutro so ponovno pričeli osnovnošolci, ki so skupaj z učitelji izvedli uro vadbe badmintona in pridno potelovadili tudi na kolesarskem poligonu na Športnem parku Polzela. Medgeneracijsko društvo Mozaik generacij Polzela je izvedlo uro in pol nordijske hoje, ravno tako je podjetje Pemi d.o.o., občanom na voljo ponudil uro brezplačnega javnega prevoza po Polzeli.

Tekom dopoldneva so stojnico ETM na občinskem parkirišču obiskali vrtčevski otroci z vzgojiteljicami kot prvošolčki OŠ Polzela s svojimi učiteljicami ter učitelji športne vzgoje, ki so izvedli še kolesarski poligon. Medtem ko so devetošolci s svojo likovno učiteljico izpeljali delavnico »Otroci za otroke«, tako da so poslikali plezalno steno pri Športnem parku Polzela.

Obiskali so nas tudi predstavnik ZŠAM ter Bike shop Šempeter, ki sta v okviru dogodka »Izmenjevalnica in popravljalnica koles« pregledala kolesa osnovnošolcev, ki so z njimi prišli v šolo. Učenci skupaj z ravnateljico, so se razveselili tudi praktičnih nagrad.


19. 9. 2022
Drugi dan evropskega tedna mobilnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Drugi dan evropskega tedna trajnostne mobilnosti, je za nami. Jutro smo pričeli s prihodom tako osnovnošolskih kot vrtčevskih otrok ter njihov učiteljev in vzgojiteljic. Z otroci smo malo poklepetali o trajnostni mobilnosti in uporabi koles, skirojev, rolk in preprosto hoje, ki je vedno bolj pomembna za prihod v šolo. Otroci so se razveselili odsevnih trakov, se posladkali z bonboni in piškoti ter popili kozarec naravnega jabolčnega soka. Pot so veselo nadaljevali nazaj v šolo in vrtec z obljubo, da pridejo spet.

Občanom je bila na voljo ura brezplačnega javnega prevoza podjetja Pemi d.o.o. ter Medgeneracijsko društvo Mozaik generacij Polzela je izvedlo uro plesa za starejše.

Obiskale so nas tudi prijazne gospe iz Zdravstvenega doma Žalec in so v okviru delavnice spodbujanje aktivne mobilnosti starejših izpeljale merjenje krvnih vrednosti. Nekaj občanov je opravilo test hoje na 2 km ter se odpeljali s kolesom okoli Polzele.


16. 9. 2022
Kljub dežju, smo pričeli.

 

 

 

 

 

 

 

Na Občini Polzela, skupaj s strokovnimi delavci OŠ Polzela smo pričeli z izvedbo prvega dne ETM 2022. Naših osnovnošolcev in njihovih učiteljev ter staršev, obilni dež, ki je po dolgem obdobju suše, se odločil nas obiskati ravno v tednu evropske mobilnosti, ni pregnal. Otroci so kljub dežju, prišli v šolo s »pešbusem«.

Postavili smo tudi tablo ukrep »Poljubi in odpelji«, na parkirišču za šolo, in sicer kot določena postaja za samostojno aktivno pot do šole.

Se vidimo v ponedeljek, 19. 9. 2022! Sonce bo.


Občina Polzela v letošnjem letu sodeluje v aktivnostih Evropskega tedna mobilnosti 2022 (16. – 22. september). Letošnji slogan Evropskega tedna mobilnosti, je »Trajnostno povezani«. Program ETM 2022 objavljamo na tem mestu.

Z vključevanjem občine in njenih občanov v teden mobilnosti bo prispevek k dobro povezani skupnosti, saj je ta pogoj za uspešnost katerekoli občine in za visoko raven kakovosti bivanja v njej. O kakovosti življenja v neki občini tako vse bolj odločajo dobra dostopnost do dobrin in storitev, zagotovljena mobilnost za vse družbene skupine, dobre povezave ter raznovrstnost alternativ osebnemu motornemu prometu.

Vključenost najrazličnejših deležnikov v procese načrtovanja in odločanja je znak, da občina področje prometa razvija na način, ki koristi vsem. Takšen pristop vsebuje soodločanje pri vseh ključnih spremembah in zagotavlja slišanost argumentov vseh skupin prebivalcev.

VIDEO VSEBINE, VODNIK PO TRAJNOSTNI MOBILNOSTI:

Skip to content